Betonreparatie

Iedereen heeft er wel van gehoord, Betonrot.

Betonrot is een volksbenaming voor schade aan beton. Beton kan namelijk niet rotten. De oorzaak ligt heel ergens anders. In het beton zoals we het kennen in uw balkon, uw vloer of alle andere betonnen constructies zoals bruggen en viaducten zit staal. Het is algemeen bekend dat staal gaat corroderen (roesten) als het in aanraking komt met zuurstof en water. In het beton kan er door verschillende oorzaken zuurstof en water doordringen tot het aanwezige staal. Dit staal gaat roesten en zet uit. Door deze uitzetting kunnen hele stukken van het beton losbreken en vallen. Vaak spreekt men dan over betonrot.

De oorzaak van betonschade kan zijn:

- Een fout in de constructie of tijdens de bouw, vaak te weinig dekking op de wapening of de verkeerde beton gebruikt.
- Verandering van het gebruik, overbelasting, binnen of buitenmilieu
- Mechanische schade, aanrijdschade etc.
- Gebruik van strooizouten

Beton is een van de meest gebruikte bouwmaterialen die we kennen. Het is echter verkeerd om te denken dat beton geen onderhoud nodig heeft. Beton is onderhevig aan alle weersomstandigheden en belasting. Voor elke situatie is een andere manier van beschermen en onderhoud nodig.

Betonadvies Brabant kan uw betonprobleem inspecteren en een passend advies geven voor herstel en bescherming.

Wij kunnen herstel uitvoeren op alle voorkomende manieren:

- Handmatig repareren
- Spuitbeton
- Injecteren
- Lijmwapening

Handmatig repareren
Hiervoor wordt de mortel na het saneren van de schade handmatig aangebracht en afgewerkt.
Hiervoor gebruiken we cementgebonden reparatiemortels (CC), vaak versterkt met kunststofvezels ter verbetering en versterking van de reparatie (PCC). In sommige gevallen kunnen we ook gebruik maken van kunstharsgebonden mortel (PC), dit is echter niet altijd toepasbaar of zelfs toegestaan.

Het is niet alleen van belang dat de schade op de juiste wijze hersteld wordt zodat de schade verholpen is, maar ook dat het er weer keurig uit ziet.

Na de uitvoering van de reparaties is het van belang om de constructie op de juiste wijze te beschermen zodat in de toekomst geen schade meer kan ontstaan.
Kijkt u daarvoor bij: Betonbescherming en Betononderhoud

Bij hele grote reparaties kunnen we ook gebruik maken van gietmortels. Hiervoor wordt eerst een bekisting aangebracht, welke daarna wordt volgegoten met een speciale gietmortel.

Spuitbeton
Bij spuitbeton wordt een reparatiemortel aangebracht met behulp van een spuitmachine.
Dit  wordt alleen toegepast bij hele grote oppervlakken.

Injecteren
Als er bij een inspectie ontdekt wordt dat er scheuren in de betonnen constructie zitten kan het advies volgen om deze scheuren te injecteren.
Bij het injecteren wordt er een 2 of 3 componenten hars onder druk in de scheur gebracht. Hiermee wordt de constructie in principe weer aan elkaar verlijmd.
Dit kan voorkomen in betonvloeren, staanders en balkon constructies.
Ook kunnen dekvloeren weer verlijmd worden als deze plaatselijk zijn losgeraakt. Dit voorkomt dat de gehele vloer vervangen dient te worden.

Lijmwapening
Het kan voorkomen dat een constructie zwaarder belast wordt of gaat worden dan ooit was berekend en bedoel. Op de belasting op te kunnen vangen kunnen we lijmwapening aanbrengen.
Deze lijmwapening bestaat uit koolstof strips welke met een zeer speciale lijm aangebracht worden aan de onderzijde van een constructie. Deze koolstof strips zorgen voor een versterking van de constructie zonder alles te slopen.